Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

De financiering van zorg zou het beste werken als het werd berekend op basis van gezondheidswinst. Echter is gezondheidswinst nog niet goed te meten, mede omdat het zo’n complex begrip is. Doelmatigheid is het allerbelangrijkste om de zorgkosten in toom te houden, zegt Frank de Grave, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

In de Verenigde Staten zijn onderzoekers bezig met het uitpluizen van financiering op basis van gezondheidswinst. Ze hebben diverse experimenten gedaan, waaruit bleek dat betalen voor gezondheidswinst inderdaad een uitermate geschikt systeem is. De vraag is alleen hoe het operationeel gemaakt kan worden. Volgens De Grave is het jammer dat de complexiteit een beter systeem voor zorgfinanciering in de weg staat.

Leidend is doelmatigheid, maar dat moet niet de primaire taak van de dokter zijn. “De zorgverzekeraar en de overheid zijn van de premie, maar de dokter moet zo goed mogelijk patiënten helpen. We willen dat iedereen in Nederland – ongeacht inkomen – hele goede zorg kan krijgen”, aldus De Grave. Maar het moet wel betaalbaar blijven. Bovendien moet de zorgverzekeraar niet in de stoel van de arts gaan zitten.

Door: Redactie Nationale Zorggids