Normal_copyright_stockfreeimages_diabetes_arts_

Diabetesvereniging Nederland (DVN) en zorgverzekeraar Zilveren Kruis starten vier projecten om de zorg voor kinderen en jongvolwassenen met diabetes type 1 te verbeteren. De samenwerkende partijen hebben de afgelopen tijd onderzocht waar kinderen en ouders van diabetes type 1 en jongvolwassenen tegenaan lopen in het dagelijks leven. Op basis daarvan is de conclusie dat zorg voor kinderen met diabetes beter kan, zo meldt Zilveren Kruis.

Zilveren Kruis gaan een helpdesk opzetten voor ouders en werkgevers waar zij terecht kunnen voor vragen over het combineren van werk en zorg voor een kind met diabetes type 1. Tijdens het onderzoek van de afgelopen maanden zagen de partijen dat ouders en werkgevers veel vragen hebben over afspraken bij ziekenhuizen onder werktijd of op het werk bellen indien de glucosewaarden van hun kind afwijken.

Zilveren Kruis regelt voor artsen een overgangsvergoeding, zodat zij meer tijd en aandacht kunnen besteden aan de overgang van kinderarts naar internist. Ook stelt het best practices beschikbaar voor ziekenhuizen die nog geen langere overgangsperiode hebben. Tevens laten DVN en Zilveren Kruis een applicatie ontwikkelen die het gemakkelijker maakt om koolhydraten te tellen. Het tellen van koolhydraten is niet eenvoudig, terwijl dat voor patiënten met diabetes type 1 zeer belangrijk is.

De samenwerkende partijen gaan samen met artsen onderzoeken hoe het huidige diabetesregister voor kinderen door alle hulpverleners ingevuld kan worden. Een compleet register stelt meer informatie beschikbaar, wat het mogelijk maakt om meer onderzoek te doen naar diabetes type 1.

Door: Redactie Nationale Zorggids