Normal_geld_rekenmachine

Komend najaar start de gemeente Arnhem met de proeftuin Vroegsignalering. Hier worden inwoners van drie wijken in de gemeente geholpen bij het oplossen van hun financiële problemen. Zorgverzekeraar Menzis, energieleverancier Nuon, waterbedrijf Vitens en drie woningbouwcorporaties werken hieraan mee. Bewoners die meedoen aan de pilot hebben bijvoorbeeld al drie maanden geen zorgpremie betaald. Dat meldt de Gelderlander. 

De pilot duurt minimaal een halfjaar. En de deelnemende organisaties stellen hiervoor hun betalingsgegevens beschikbaar aan de gemeente. Deze bekijkt waar in de drie wijken huishoudens kampen met schulden bij meerdere partijen. De incassoactiviteiten bij mensen met een schuld worden bij deelname tijdelijk stopgezet. De door de gemeente uitgekozen deelnemers krijgen voorafgaand aan de pilot een telefoontje of bezoek waarbij hulp wordt aangeboden.

In een apart project gaan de gemeente Arnhem en zorgverzekeraar Menzis Arnhemse minima uit de schulden hebben. Bij minima die al drie jaar lang een zorgpremieschuld hebben en dit maandelijks aflossen, wordt de schuld kwijtgescholden. Menzis hoopt dat mensen zo een leven zonder schuld kunnen aangaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids