Normal_edith_schippers__3_

In een reactie op Kamervragen van de SP en PvdA laat minister Schippers van Volksgezondheid weten dat ze niet denkt dat de openbaarmaking van de ziekenhuistarieven zal leiden tot het opdrijven van de prijzen, zo staat in een Kamerbrief.

De SP en PvdA hadden vragen voor minister Schippers nadat zorgverzekeraar CZ begin augustus de tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar maakte. Schippers zegt een groot voorstander te zijn van meer inzicht in de kosten en kwaliteit van de zorg. “Het is belangrijk dat mensen vooraf inzicht hebben in de financiële gevolgen die een behandeling met zich meebrengt”, schrijft de minister in een Kamerbrief. Hoe meer transparantie er is, hoe beter mensen een afweging kunnen maken bij het maken van een keuze tussen verschillende aanbieders. In tegenstelling tot de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt Schippers dat transparantie en kritische inkoop juist tot een prijsverlaging kan leiden.

De minister heeft gesproken met zorgverzekeraars, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hoe de transparantie van ziekenhuistarieven vergroot kan worden. “De NZa beschikt over bevoegdheden om transparantie te vergroten, maar heeft ook te maken met wettelijke waarborgen en dient belangen zorgvuldig af te wegen”, aldus Schippers. Begin oktober organiseert het ministerie van Volksgezondheid een bijeenkomst met experts op dit terrein, waar ook de NZa en ACM bij aanwezig zijn. Komend najaar laat de minister de Tweede Kamer weten wat de uitkomsten van de bijeenkomst zijn en wat haar beleidsconclusies zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids