Normal_euro_geld_betalen__4_

Volgens universitair hoofddocent Gezondheidseconomie Marco Varkevisser, verbonden aan de Erasmus Universiteit, is de kans groot dat het eigen risico de komende jaren toch omhoog gaat. Het eigen risico stijgt volgend jaar niet, omdat de zorguitgaven dit jaar meevallen. Echter blijft de druk op de zorguitgaven groot, dat maakt de kans groot dat het eigen risico in 2018 gewoon weer stijgt. Dat meldt NOS.

Dat het eigen risico komend jaar gelijk blijft kan twee dingen betekenen, zegt Varkevisser. De gemiddelde premie kan omhoog gaan of verzekeraars zetten in op hun financiële reserves. Toen het eigen risico in 2008 werd ingevoerd, betaalden verzekerden hiervoor 150 euro. De hoogte van het eigen risico maakte een flinke sprong toen het van 2012 op 2013 met 120 euro steeg naar 350 euro.

De overheid voerde het eigen risico in om meer bewustzijn van de zorgkosten te creëren bij de verzekerde. Medicijngebruik en ziekenhuisbezoek wordt ontmoedigd. Voor een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost hoeft geen eigen risico betaald te worden. Datzelfde geldt voor verloskundige zorg, kraamzorg en bepaalde zorg bij enkele chronische ziekten.

In het nieuwe verkiezingsprogramma van de SP, PVV en GroenLinks wordt gepleit voor het afschaffen van het eigen risico. Een plan dat 3,7 miljard euro kost. Varkevisser denkt echter dat dit plan niet werkt. “Die miljarden euro’s leiden dan tot een fors hogere premie en dat leidt weer tot hogere collectieve lasten. Dit zorgt voor een economisch probleem. Het plan is gewoon niet realistisch”, aldus Varkevisser. 

Door: Redactie Nationale Zorggids