Logo_patientenfederatie_nederland

Patiëntenfederatie Nederland is teleurgesteld in het besluit van de Tweede Kamer om verzekeraars toestemming te geven patiëntgegevens in te zien bij verdenking van fraude, zonder overleg vooraf. Volgens de Tweede Kamer volstaat het om de verzekerde hierover achteraf te informeren. De Patiëntenfederatie wil dat patiënten voorafgaand aan het onderzoek worden geïnformeerd. Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland.

Gisteren stemde de Tweede Kamer over enkele wijzigingen binnen de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Zorgverzekeraars gaan hun verzekerden achteraf informeren als zij hun patiëntgegevens hebben ingezien voor een onderzoek naar zorgfraude of declaratiefouten bij een zorgverlener. De Patiëntenfederatie liet al eerder weten niet achter de plannen te staan. Nu het zo ver is, is de organisatie teleurgesteld dat de Tweede Kamer geen gehoor heeft gegeven aan de oproep om een patiënt voor de start van een onderzoek te informeren.

“Sterker nog: hij moet toestemming geven aan de verzekeraar. Jammer dat de Tweede kamer dat niet heeft willen toestaan. Ik heb nog geen enkele reden gehoord waarom een patiënt niet vooraf om toestemming kan worden gevraagd”, zegt Dianda Veldman, directeur van de patiëntenorganisatie. Ze laat zich niet ontmoedigen en blijft aandringen op een goede regeling voor patiënten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids