Normal_brief_geld_vijftig

Dat de zorgpremie van Nederlanders in 2017 bijna niet stijgt, kan wel eens ten koste gaan van de zorgverzekeraars. Om de beperking van de premiestijging op te vangen, moeten de Nederlandse zorgverzekeraars een gat van zo'n 2 miljard euro opvangen met hun eigen reserves. Zorgverzekeraars Nederland maakt zich zorgen over de consequenties van die besteding op de lange termijn. Dit meldt NOS. 

Op Prinsjesdag werd de begroting van het kabinet voor 2017 gepresenteerd. Nederlanders zullen volgend jaar naar verwachting 3,50 euro per maand meer gaan betalen aan zorgpremie. De stijging is volgens het kabinet erg laag, maar vraagt wel enorme inzet van de zorgverzekeraars. Ook het afgelopen jaar moesten zij al flink in de buidel tasten om de premies in 2016 laag te houden.

Het hebben van voldoende reserves is belangrijk voor zorgverzekeraars op de lange termijn. Dit wordt het tweede jaar op rij dat zij reserves moeten inleggen. Hierdoor lopen zij de kans zulke kleine reserves over te houden, dat de zorgkosten niet meer gedekt kunnen worden. “De inzet van reserves is niet oneindig en biedt geen oplossing voor de lange termijn”, laat Zorgverzekeraars Nederland weten aan NOS.

Hoe hoog de zorgpremies voor 2017 uiteindelijk zullen uitvallen, wordt bekend gemaakt op 19 november. Voor die datum moeten alle zorgverzekeraars de premie voor hun basisverzekering bekend maken, zodat mensen genoeg tijd hebben om over te stappen op een goedkopere zorgverzekering. Tot die tijd is het afwachten of de Nederlandse zorgverzekeraars het gat in de begroting van het kabinet kunnen en willen opvullen.

Door: Redactie Nationale Zorggids