Normal_mark_rutte____8120

Vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen hield Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, een pleidooi voor een nieuw zorgstelsel (Nationaal Zorgfonds), waarbij het eigen risico en de zorgverzekeraars worden afgeschaft. Premier Mark Rutte ziet niets achter een dergelijk plan. Volgens hem is er geen nieuw zorgstelsel nodig, en is het ook onnodig om het eigen risico af te schaffen of te verlagen. Dat melden RTL Nieuws en Algemeen Dagblad. 

Indien het Nationaal Zorgfonds wordt geïntroduceerd, leidt dat alleen maar tot meer bureaucratie, denkt Rutte. Roemer zegt dat de zorg hiermee goedkoper wordt, echter denkt de premier daar heel anders over. Rutte staat er wel voor open om de gevolgen van het afschaffen van het eigen risico te onderzoeken, maar waar het vooral om gaat zijn de kosten. “Het afschaffen van het eigen risico kost 4 miljard euro. Het zou leiden tot een verhoging van de basisverzekering”, aldus de premier.

Het plan is tot nu toe onvoldoende onderbouwd. Dat vinden ook D66-partijleider Pechtold en VVD’er Halbe Zijlstra. De plannen zijn tot nu toe te vrijblijvend is de consensus, duidelijk moet worden wat het Nationaal Zorgfonds exact gaat kosten.

De PvdA had tijdens de Algemene Beschouwingen nog een ander inzicht over het eigen risico. De partij vindt dat mensen die jaarlijks hun eigen risico kwijt zijn door hoge zorgkosten, bij de gemeenten moeten kunnen aankloppen voor een compensatie. Daarbij kan gedacht worden aan compensatie via de zorgtoeslag, ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of bijzondere bijstand. 

Door: Redactie Nationale Zorggids