Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte gisteren drie rapporten openbaar over de zorgverzekeringsmarkt. De rapporten laten over het geheel genomen een stabiel beeld van de zorgverzekeringsmarkt zien en bieden onderbouwing voor het vertrouwen in de solidariteit van de zorgverzekeringsmarkt. Met de rapporten brengt de NZa een breed spectrum van de zorgverzekeringsmarkt in kaart. De minister van Volksgezondheid biedt de rapporten aan aan de Tweede Kamer. Dit meldt NZa.

Zorgverzekeraars mogen niet voor identieke polissen verschillende premies vragen (verbod op premiedifferentiatie). Op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt zijn 25 zorgverzekeraars actief. Deze 25 zijn onderdeel van 9 verschillende concerns. Het komt voor dat ze binnen één concern (vrijwel) dezelfde polis aanbieden onder verschillende namen en tegen verschillende premies. Op deze manier kan een concern met verschillende zorgverzekeraars het verbod op premiedifferentiatie omzeilen. Dat is niet wenselijk en daarom zal de NZa dit nauwlettend blijven volgen.

Terwijl de inhoud zeer vergelijkbaar is, zijn de premie en de extra service door de verzekeraar niet altijd gelijk. Het kan dus lonen om te controleren of je huidige polis goedkoper wordt aangeboden door een andere verzekeraar. Om het vergelijken makkelijker te maken verplicht de NZa zorgverzekeraars om voor 2017 op hun website een overzicht te geven van polissen die gelijk zijn of sterk op elkaar lijken.

De belangrijkste conclusie uit de Marktscan 2016 is dat de zorgverzekeringsmarkt stabiel is. Er zijn weinig veranderingen ten opzichte van vorige jaren. Bij het overstapgedrag van verzekerden valt op dat mensen met een smalle beurs minder vaak kiezen voor een vrijwillig eigen risico en/of een polis met beperkende voorwaarden. De gedachte dat mensen met een laag inkomen vaker zouden kiezen voor een hoog vrijwillig eigen risico al dan niet in combinatie met een budgetpolis, is niet in overeenstemming met de feiten.

Door: Redactie Nationale Zorggids