Normal_euro_geld_betalen__4_

Het geld dat zorgverzekeraars besteden per inwoner verschilt nogal in ons land, maar in Lelystad wonen de mensen met de hoogste zorgkosten. Dit blijkt uit cijfers van Vektis die geanalyseerd zijn door Buurtfacts. De zorgkosten liggen ook hoog in Oost-Groningen en Zuid-Limburg. De wijken werden op postcode (eerste drie cijfers) gegroepeerd voor de vergelijking. Dit meldt RTL Nieuws. 

Met bezoeken aan de huisarts, ziekenhuizen en medicijnen maakt de gemiddelde Nederlander ieder jaar 2186 euro aan zorgkosten. In sommige delen van het land ligt dit bedrag fors hoger. Een aantal wijken in Lelystad spannen de kroon. In onder andere Botter en Bolder liggen de zorgkosten 26 procent boven het gemiddelde. Ook de inwoners van de wijk Overvecht in Utrecht en het Laakkwartier en de Moerwijk in Den Haag zorgen voor meer kosten. In de omgeving van Sneek zijn de zorgkosten het laagste van Nederland.

Volgens Ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad gaan de hoge zorgkosten hand in hand met een slechte leefstijl. Inwoners van Lelystad hebben bijvoorbeeld vaker dan gemiddeld last van overgewicht, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners proberen de inwoners te stimuleren om er een betere leefstijl op na te houden.

Door: Redactie Nationale Zorggids