Logo_sp

Het Nationaal Zorgfonds van de SP is deze week voor de eerste keer besproken tijdens het zorgdebat in de Tweede Kamer. De VVD is faliekant tegen het plan van de socialistische partij, waar een zorgfonds de rol van de zorgverzekeraars moet overnemen, het eigen risico wordt afgeschaft en zorgdiensten in de aanvullende verzekering weer worden opgenomen in de basisverzekering. Dat meldt de Volkskrant.

Tijdens het debat over het zorgfonds greep de VVD de kans om het plan af te kraken. VVD-Kamerlid Arno Rutte en minister Schippers vinden het Nationaal Zorgfonds een ramp voor het land. “U propagandeert het met misvattingen en doet alsof de zorg gratis is. Een gevolg is dat de belastingtarieven zullen stijgen”, zei Schippers tegen SP-Kamerlid Van Gerven. Indien deze tarieven zullen stijgen, is dat slecht voor de werkgelegenheid. Hiermee refereerde Schippers naar een berekening van het Centraal Planbureau, die een soortgelijk plan op papier heeft uitgewerkt.

Van Gerven blijft bij het standpunt van de SP dat een zorgfonds veel van de huidige problemen oplost. Zorgmijding, het eigen risico, risicoselectie; problemen die met een nieuw fonds niet meer bestaan, meent Van Gerven. Schippers neemt het de partij vooral kwalijk dat het handtekeningen inzamelt voor het plan, terwijl de campagne gebaseerd is op hele halve onwaarheden. “U vertelt het halve verhaal. Er is geen gratis zorg. U bepleit tweedeling, want in elk land met een nationale zorgverzekeraar is er een privaat zorgcircuit voor degenen die het kunnen betalen”, aldus Schippers.

De SP heeft tot nu toe geen definitieve versie van het plan gepresenteerd. Partijen struikelen dan ook over het feit dat er geen financiële onderbouwing bij het plan is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids