Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Zorgverzekeraar Achmea heeft in hoger beroep een belangrijke deel van een zaak over foutieve zorgdeclaraties verloren. Zorgverleners die ten onrechte 1,3 miljoen euro zorg declareerden spanden in hoger beroep een zaak aan tegen Achmea. Volgens het gerechtshof heeft Achmea niet kunnen aantonen dat de bestuurders zorgfraude pleegden. Dat meldt RTL Nieuws.

Achmea stapte in 2010 naar de rechter toen het ontdekte dat Medisch Centrum Rhijnauwen (MCR) laboratoriumonderzoeken foutief declareerde. Voor deze onderzoeken was geen opdracht gegeven door huisartsen, maar grotendeels door natuurartsen en orthomoleculaire artsen. Zij komen niet voor een vergoeding in aanmerking. Desondanks stond een verwijzing van een huisarts op de declaraties. Vier jaar later stelde de rechter de bestuurders van het MCR aansprakelijk voor de schade, zij moesten 1,3 miljoen euro terugbetalen.    

MCR ging vervolgens in hoger beroep. Achmea heeft niet geheel verloren, maar op een belangrijk punt verliest het de zaak. Het gerechtshof oordeelde vorige maand dat de zorgfraude door de bestuurders niet door Achmea is aangetoond. Een oorzaak voor de foutieve declaraties kan wellicht gevonden worden in het systeem, denkt de rechter. Door een automatiseringsfout kan het zijn dat de huisartsen-codes aan declaraties zijn toegevoegd door het externe bedrijf dat de declaraties uitvoerde. Indien dat het geval is, kunnen de bestuurders niet persoonlijk aansprakelijk gehouden worden.

Toch houdt de rechter de bestuurders wel aansprakelijk voor de geleden schade omdat een juiste verwerking van de declaraties de verantwoordelijkheid is van MCR zelf. De volledige schade van ruim 1,3 miljoen euro hoeft het medisch centrum echter niet terug te betalen. Het verschuldigde bedrag komt op ongeveer 900.000 euro. “De bestuurders zijn niet persoonlijk aansprakelijk, maar we zijn tevreden dat het zorgbedrijf de schade over de grootste periode moet terugbetalen”, laat Achmea in een reactie weten.

Achmea heeft in 2010 ook aangifte van fraude gedaan bij het Openbaar Ministerie. Deze gaat MCR en de bestuurder vervolgen. Het OM verwijt het oplichting van zorgverzekeraars door het indienen van foutieve declaraties. 

Door: Redactie Nationale Zorggids