Normal_hartmeter_machine_hart

Patiënten van de Cardiologie Centra Nederland (CCN) kunnen door middel van een apparaat en smartphone of tablet thuis hartfilmpjes maken en hun bloeddruk meten. Het project Hartwacht zorgt ervoor dat patiënten niet steeds voor controle naar het ziekenhuis hoeven en vanaf hun telefoon de data naar het ziekenhuis kunnen sturen. Inmiddels maken twintig hartpatiënten gebruik van Hartwacht en dat aantal wordt binnenkort verhoogd. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vergoedt de kosten in het basispakket. Dit meldt Skipr.

Hartpatiënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis krijgen de benodigdheden voor Hartwacht vergoed vanuit het basispakket van hun zorgverzekering. Tijdens de eHealth Convention van Emerce en Skipr afgelopen juni werd al gesproken over het apparaat en bijbehorende app. De ene patiënt pakt dit snel op, anderen hebben meer moeite met het onder de knie krijgen van het hulpmiddel.

Om te voorkomen dat patiënten in paniek raken bij afwijkende resultaten, is hen uitgelegd wanneer zij hulp moeten zoeken bij de Spoedeisende Hulp (SEH). Patiënten kunnen thuis onder andere hartfilmpjes en een ECG maken en hun bloeddruk meten. De data wordt digitaal naar het datacentrum van Cardiologie Centra Nederland verstuurd.

Door: Redactie Nationale Zorggids