Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit

Een huisartsenpraktijk in Lelystad heeft van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een boete opgelegd gekregen van 100.000 euro. De praktijk bracht frequent onjuiste declaraties in rekening en de administratie was niet op orde. Dat meldt de NZa.

De NZa kwam de onregelmatigheden op het spoor toen enkele zorgverzekeraars gezamenlijk een melding deden. Hierop volgde een onderzoek waarbij de declaraties en administratie in de periode 2011 tot en met 2015 werden bekeken. Na het onderzoek kon de NZa vaststellen dat de huisartsenpraktijk herhaaldelijk hogere tarieven declareerde voor avond-, nacht- en weekenddiensten. Dat terwijl de praktijk is aangesloten bij een huisartsenpost. Dergelijke tarieven mogen alleen gedeclareerd worden als een huisartsenpraktijk niet is aangesloten bij de huisartsenpost.

Uit de onvolledige administratie was bovendien niet af te leiden of er zorg was geleverd en welke zorg was geleverd. Ook was het niet duidelijk of deze zorg (wel of niet geleverd) gedeclareerd was. Dergelijke onjuistheden als foutieve administratie en onjuist declareren leiden ertoe dat de huisartsenzorg minder betaalbaar wordt, zegt de NZa. Bovendien zorg onjuist declareren voor oneerlijke concurrentie en geven praktijken die onjuist declareren ook andere huisartsenpraktijken een slechter imago. De NZa grijpt daarom in bij huisartsen die onjuist declareren en slecht administreren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids