Normal_truvada

Noorwegen gaat het hiv-preventiemiddel PrEP opnemen in het zorgpakket. Mensen met een hoog risico op hiv krijgen deze pil volledig vergoed. Hiermee is Noorwegen het tweede land in Europa dat PrEP vergoedt. Het Aidsfonds pleit er al maanden voor om ook in Nederland het hiv-preventiemiddel te vergoeden vanuit het basispakket. Dat melden het Aidsfonds en NOS.

Afgelopen juli liet een woordvoerder van minister Schippers weten dat indien PrEP in heel Europa wordt toegelaten, deze ook in Nederland wordt toegelaten. Het Europees Medisch Agentschap heeft inmiddels goedkeuring gegeven voor het preventiemiddel, maar Schippers is nog in afwachting van advies van de Gezondheidsraad. Deze onderzoekt het belang van PrEP bij de preventie van hiv.

In Amsterdam is onlangs een proef uitgevoerd met de pil. Alle deelnemers aan de proef zijn hiv-vrij, op twee na. GGD Amsterdam laat weten dat de effectiviteit van PrEP hiermee is bewezen. 374 homomannen en twee transgendervrouwen slikten tijdens de proef van een jaar de hiv-preventiepil. Het merendeel van de deelnemers slikte de pil dagelijks, ongeveer honderd deelnemers slikten de pil alleen rondom seksuele activiteit.

Twee deelnemers liepen een infectie op. Een van hen is gedurende de proef gestopt met het slikken van het middel. Later werd bij hem een acute hiv-infectie vastgesteld. De andere geïnfecteerde deelnemer slikte het middel dagelijks, maar kreeg toch een infectie. Volgens de GGD zou het virus alleen in bijzondere gevallen door de bescherming van het middel heen kunnen komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids