Normal_nij_smellinghe_drachten

Het budget van het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe is op. Daarom heeft het ziekenhuis een patiëntenstop ingesteld. Nieuwe patiënten zonder acute zorgvraag worden pas na 1 januari 2017 behandeld. Een groot deel van het ziekenhuis is vanaf half november iedere week een dagdeel gesloten. Patiënten die acute zorg nodig hebben, ook nieuwe patiënten, worden dit jaar wel geholpen. Ook de bestaande en geplande afspraken gaan vooralsnog door. Dat melden Omrop Fryslan en het Friesch Dagblad.

Het ziekenhuis lijkt af te stevenen op een budgetoverschrijding van tien miljoen euro. Een van de oorzaken is de patiëntentoestroom. De wachttijden in Drachten zijn kort, daarom verwijzen huisartsen hun patiënten door naar Nij Smellinghe. Het UMCG in Groningen richt zich bovendien steeds minder op eenvoudige ingrepen, waardoor mensen genoodzaakt zijn om uit te wijken naar een ziekenhuis in de omgeving die deze eenvoudige ingrepen nog wel uitvoert.

Volgens Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) komen foutieve prognoses van ziekenhuizen vaker voor. Maar dat een ziekenhuis in oktober al op een dergelijke budgetoverschrijding uitkomt is uniek, zegt hij. Van der Horst heeft van Nij Smellinghe vernomen dat er op dit moment overleg plaatsvindt met zorgverzekeraars. In dit overleg wordt gesproken over een ophoging van het budget met het geld dat bij andere ziekenhuizen is overgebleven. De Friesland Zorgverzekeraar bevestigt dit. 

Door: Redactie Nationale Zorggids