Normal_medicijnen

Nederland kampt met een geneesmiddelentekort, ontstaan mede door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. De verzekeraars bepalen welke variant van hetzelfde geneesmiddel vergoed wordt. Geneesmiddelenfabrikanten maken in Nederland nauwelijks nog winst en verkopen hun medicijnen liever elders. Hierdoor ontstaat er in Nederland een schaarste. Mensen krijgen in de apotheek steeds vaker te horen dat hun medicijn niet meer beschikbaar is. Dat meldt RTL Nieuws.

Vier jaar geleden, in 2012, waren 242 medicijnen niet verkrijgbaar, zo blijkt uit cijfers van de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP. Vorig jaar steeg het aantal onverkrijgbare geneesmiddelen tot 625. Naar verwachting zal dit jaar nog slechter uitpakken. Door de schaarste van geneesmiddelen zijn huisartsen steeds vaker genoodzaakt B- of C-middelen voor te schrijven. Deze middelen werken minder goed, zegt Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Doordat B- en C-middelen slechter werken, zijn mensen die deze medicijnen voorgeschreven krijgen langer ziek.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is er wereldwijd een tekort aan geneesmiddelen, een gevolg van grondstoftekorten en productieproblemen. Het ministerie erkent dat het preferentiebeleid van zorgverzekeraars een rol kan spelen en onderneemt acties om tekorten te voorkomen en op te vangen. “Zo worden de boetes voor het verwijtbaar veroorzaken van een tekort fors verhoogd en komt er een duidelijk meldpunt voor tekorten”, zo laat een woordvoerder van het ministerie aan RTL Nieuws weten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids