Logo_zilverenkruis_achmea_zorgverzekering

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat van meer ingrepen informatie in een rapport verzamelen die verzekerden kunnen raadplegen. Dit soort 'persoonlijke zorgrapporten' geven inzicht in het verloop van de ingreep en het herstel bij verschillende zorgverleners. De zorgverzekeraar heeft op dit moment 9 rapporten maar dit aantal wordt verhoogd naar 13. Dit meldt Zilveren Kruis.

Drie jaar geleden begon Zilveren Kruis met het opstellen van zorgrapporten. Inmiddels zijn daarvan al zo'n 2.200 exemplaren verstuurd naar klanten. Zij kunnen hierin meer lezen over het percentage van heroperaties binnen twee jaar, de ervaren effectiviteit van de ingreep en het aantal wondinfecties bij een bepaalde zorginstelling. De tevredenheid van patiënten wordt ook opgenomen in zo'n rapport.

Op dit moment zijn er negen verschillende zorgrapporten beschikbaar bij Zilveren Kruis. Vooral de informatie over ingrepen voor staar, hernia en het vervangen van een heup of knie worden vaak opgevraagd bij de zorgverzekeraar. Er komen nu vier extra rapporten bij, zo zegt Zilveren Kruis. Met het verhogen van dit aantal wil de zorgverzekeraar voldoen aan 80 procent van de aanvragen van verzekerden.

Vooralsnog lopen alle aanvragen van verzekerden via een zogenoemde zorgcoach. Alleen via die weg krijgt iemand toegang tot het rapport over een bepaalde ingreep. Op termijn zouden deze zorgrapporten online beschikbaar worden gesteld door Zilveren Kruis.

Door: Redactie Nationale Zorggids