Normal_nij_smellinghe_drachten

De Friesland Zorgverzekeraar betaalt waarschijnlijk ruim een miljoen euro aan ziekenhuis Nij Smellinghe om een deel van de overproductie te vergoeden. Het ziekenhuis en de zorgverzekeraar zijn momenteel in gesprek over het bedrag, zo meldt een woordvoerder van De Friesland aan NOS. Nij Smellinghe weet nog niet wat de gevolgen voor de patiënten zullen zijn, indien de vergoeding doorgang vindt. Dat meldt NOS.

Het marktaandeel van de Friesland bij Nij Smellinghe is ongeveer zestig procent. Het is niet duidelijk of de andere zorgverzekeraars ook de kosten van de overproductie willen vergoeden. Daarover is Nij Smellinghe nog met hen in overleg. Echter is dat vaak slechts beperkt mogelijk. “We zullen de komende tijd de zorg dan ook enigszins moeten afremmen om het niet verder uit de pas te laten lopen. We komen onze afspraken na, die we contractueel met de verzekeraars hebben gemaakt”, zegt het ziekenhuis.

Vorige week kondigde het Drachtster ziekenhuis een patiëntenstop aan voor de rest van het jaar. Nieuwe patiënten zonder acute zorgvraag kunnen pas in 2017 weer in het ziekenhuis terecht. Bestaande afspraken en patiënten met spoed worden wel geholpen. Een groot deel van het ziekenhuis is vanaf half november iedere week een dagdeel gesloten. Deze maatregelen zijn een gevolg van een budgetoverschrijding van tien miljoen euro. Of de patiëntenstop er toch niet hoeft te komen dankzij de betaling van De Friesland moet nog blijken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids