Normal_ziekenhuisbed__2_

Dat het zorgstelsel in Nederland ingewikkeld in elkaar zit, blijkt uit een enquête van Pricewise over de kennis van de zorgverzekering. Door onjuiste kennis over wat wel en niet onder het eigen risico valt, bestaat de kans dat mensen zorg gaan mijden uit angst voor hoge kosten. Een op de zes mensen denkt dat het eigen risico voor een huisartsbezoek aangesproken moet worden. Dit meldt Trouw. 

Nederlanders denken nog te vaak dat bepaalde zorg geen geld kost, zoals de Spoedeisende Hulp (SEH). Wie daar na doorverwijzing van een arts belandt, moet de kosten eerst uit zijn eigen risico betalen. Hoewel de prijzen voor zo’n bezoek verschillen, komen de kosten neer op een aanzienlijk bedrag. Veel ziekenhuizen hebben op de SEH inmiddels al bordjes hangen waarop patiënten worden gewezen op de kosten die verbonden zijn aan behandeling op de Spoedeisende Hulp.

Echter valt een consult bij de huisarts niet onder het eigen risico en wordt deze geheel vergoed. Hier zijn lang niet alle Nederlanders van op de hoogte. Door onduidelijke regels over het eigen risico neemt het aantal zorgmijders toe. Dit zijn mensen die geen professionele zorg zoeken omdat zij de hoge kosten niet kunnen of willen betalen. “Daarover moet de overheid meer duidelijkheid scheppen”, vindt Hans de Kok, directeur van Prisewise. Ook zou er meer geïnformeerd moeten worden over zorgverzekeringen voor kinderen. Voor minderjarigen geldt bijvoorbeeld geen eigen risico, ook niet op de SEH.

Naast de kosten voor zorg, lijken veel Nederlanders ook niet goed te weten wat voor zorgpolis zij hebben afgesloten. Uit de enquête van Pricewise komt naar voren dat bijna de helft van de ondervraagden niet weet welke polisvorm zij hebben. Hierdoor weten zij ook niet waar zij terecht kunnen voor gecontracteerde zorg. Mensen met een laag inkomen hebben minder kennis over hun zorgverzekering dan anderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids