Logo_patientenfederatie_nederland_logo

Als het aan Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) ligt, worden patiëntenorganisaties voortaan betaald met geld vanuit de zorgpremie. Volgens de federatie kunnen de organisaties op die manier onafhankelijker werken dan nu het geval is. Dit blijkt uit een brief die Patiëntenfederatie Nederland naar de Tweede Kamer stuurde, zo meldt Skipr.

Door de fondsen voor patiëntenorganisaties ergens anders weg te halen, kan er onafhankelijker gewerkt worden. Nu worden patiëntenorganisaties nog bekostigd met subsidies vanuit de overheid. Volgens Patiëntenfederatie Nederland is het tijd om hier verandering in te brengen. De federatie speelt met de brief in op het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid voor 2017. Dit debat vindt volgende week plaats.

Naast het verschuiven van de bekostiging van patiëntenorganisaties, wordt in de brief ook gesproken over een eerlijker en eenvoudiger systeem voor de eigen bijdrage. Patiënten zouden beter moeten weten wat er van hen verwacht wordt. Ook vindt de federatie dat patiëntenorganisaties meer betrokken moeten zijn bij het regionaal inkoopbeleid van zorgverzekeraars en in ICT-innovatie, onder andere bij ziekenhuizen.

Door: Redactie Nationale Zorggids