Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Het is mogelijk dat zware paracetamol en voedingssupplementen volgend jaar uit het basispakket van de zorgverzekering verdwijnen. Minister Schippers van Volksgezondheid kreeg dit advies van het Zorginstituut, wat voor een kostenbesparing van 120 miljoen euro kan zorgen. Dit zorgt voor hogere kosten van chronisch zieken, zoals reumapatiënten. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het Zorginstituut redeneert dat de zorg verandert en dat daarom besloten moet worden om bepaalde middelen niet langer via het basispakket te verzekeren. De middelen zijn bij de drogisterij verkrijgbaar en gezonde mensen moeten ook voor paracetamol en voedingssupplementen betalen. Ditzelfde moet gaan gelden voor chronisch zieken.

Vooral reumapatiënten worden hard geraakt door het schrappen van de middelen uit het basispakket. Zij zijn afhankelijk van een hoge dosis paracetamol en extra vitamine D3 om de dag door te komen. De extra kosten kunnen voor hen oplopen tot honderden euro’s per jaar. Patiënten met reuma moeten al een deel van hun behandelingen en hulpmiddelen betalen. Ook zijn zij vaker afhankelijk van een uitkering door hun ziekte. Het bekostigen van medicijnen, bovenop het eigen risico en eigen bijdrage, kan de zorg voor deze groep erg duur maken.

De dekking van het basispakket wisselt per jaar. Enkele jaren geleden werd al besloten dat ouderen zelf hun rollator moeten bekostigen. Hetzelfde geldt voor anticonceptie voor vrouwen. Door bepaalde geneesmiddelen uit het basispakket te halen, komt er meer ruimte voor nieuwe medicijnen. Er komen vooral veel nieuwe middelen voor de behandeling van kanker op de markt.

Het is nog niet duidelijk of minister Schippers van Volksgezondheid het advies van het Zorginstituut zal overnemen. Het blijft voor patiënten nog onduidelijk of zij vanaf volgend jaar rekening moeten houden met hogere zorgkosten.

Door: Redactie Nationale Zorggids