Normal_geld_briefgeld

Het verbod voor zorgverzekeraars om winst uit te keren loopt op 1 januari 2018 af. Daarna staat het zorgverzekeraars vrij om winstuitkeringen te doen aan aandeelhouders of investeerders. Hier wil een meerderheid van de Tweede Kamer een stokje voor steken. Want zij vinden dat de winsten bedoeld zijn voor zorg en lagere zorgpremies. Dat meldt NOS.

Hoewel minister Schippers van Volksgezondheid denkt dat de mogelijkheid tot winst uitkeren zorgverzekeraars stimuleert om goede zorg te bieden voor lagere prijzen, denken de PvdA, SP en CDA daar anders over. Zij dienden daarom gisteren een initiatiefvoorstel in om ook in 2018 winstuitkeringen te verbieden. Daarbij worden ze gesteund door de PVV en GroenLinks.

De vrees is dat het financiële resultaat belangrijker wordt dan goede zorg als zorgverzekeraars weer winst mogen uitkeren. Bovendien maakt het einde van het verbod de kans op een overname door buitenlandse organisaties groter. De PvdA, SP en CDA hopen dat het verbod op winstuitkeringen in de wet wordt opgenomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids