Logo_cz-zorgverzekering

Als het aan zorgverzekeraar CZ ligt, wordt de behandeling van prostaatkanker alleen nog uitgevoerd in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Door deze specifieke zorg te centreren op twee locaties, denkt CZ dat de kwaliteit van de behandelingen omhoog zal gaan. Dit meldt Skipr. 

Het idee van het centreren van prostaatkankerzorg is gebaseerd op de Martini-Klinik in Hamburg. Daar vindt al langer gespecialiseerde zorg voor prostaatkanker plaats, wat leidde tot minder negatieve gevolgen van de behandeling en minder complicaties voor de patiënten. Het idee is dat beide Nederlandse ziekenhuizen dusdanig gespecialiseerd worden in de zorg voor patiënten met prostaatkanker, dat de resultaten ook steeds verder verbeteren.

Op dit moment vinden er gesprekken plaats met de bestuurders van de twee ziekenhuizen, maar ook met het Integraal Kankercentrum Nederland en de Prostaatkankerstichting. CZ stelt dat patiënten bereid zijn om verder te reizen voor goede zorg. Voorwaarde is wel dat de nazorg plaatsvindt in een ziekenhuis in de buurt van de patiënt. Enkele jaren geleden werden de behandelingen voor borstkanker ook al gecentreerd door CZ.

De zorgverzekeraar wil daarnaast een nieuw concept invoeren. Het Egidius-concept wordt nu al gebruikt in de Martini-Klinik in Duitsland en zou volgens CZ ook in ons land geïmplementeerd kunnen worden. Het is een virtuele kliniek die de kwaliteit van de prostaatkankerzorg moet waarborgen.

“We hebben er geen bezwaar tegen als andere zorgverzekeraars ons model overnemen. Deze aanpak willen we niet monopoliseren”, aldus een woordvoerder van CZ. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument & Markt  (ACM) moeten hiervoor eerst toestemming geven in verband met de onderlinge concurrentie. Het zou dan mogelijk kunnen zijn dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld van CZ volgen en bepaalde behandelingen alleen in een klein aantal ziekenhuizen vergoeden.

Door: Redactie Nationale Zorggids