Normal_geld_briefjes_munten__-c_-euro_coins_and_banknotes

Zorgverzekeraars zijn niet van plan om hun extra reserves aan te spreken om de premiestijging voor volgend jaar te beperken. Nu blijkt dat er naast de verplichte reserves voor verzekeraars, nog extra reserves zijn die onaangesproken blijven. Volgens de Consumentenbond zou dit geld terug moeten gaan naar de verzekerden. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De Nederlandse Bank heeft uitgerekend dat zorgverzekeraars ongeveer 4,6 miljard euro aan extra reserves hebben. Dit is veel meer dan de wettelijk verplichte reserves die zij moeten hebben. “Het is goed en verstandig dat de verzekeringen deze reserves hebben, maar niet zoveel”, zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond. “Dit geld is van de verzekerden en dat moeten ze terugkrijgen.”

De vier grote zorgverzekeraars VGZ, CZ, Menzis en Achmea gebruiken hun reserves om de premieverhogingen binnen de perken te houden. Echter doen andere verzekeraars niets met het geld dat zij hebben opgepot. Volgens Tobias Oudejans van de Nederlandse Bank is het ook niet de bedoeling dat zij al deze reserves in één keer opmaken. “We willen niet dat verzekeraars bij een kleine aardbeving al door het ijs zakken.”

Minister Schippers van Volksgezondheid zou willen dat zorgverzekeraars een deel van hun reserves aanspreekt om consumenten tegemoet te komen in de stijging van de premies. Echter zal zij hen geen premieverlaging afdwingen, zoals Renske Leijten (SP)  aan de minister vroeg. Schippers onderstreept dat niet zij maar de zorgverzekeraars zelf beslissen wat de premie voor 2017 wordt.

Benieuwd naar de zorgpremies van volgend jaar? Lees er meer over in ons overzicht

Door: Redactie Nationale Zorggids