Normal_fysio_fysiotheraphie_fysiotherapeut_therapeut

Dinsdag werd bekend dat veel zorgverleners niet de zorg kunnen verlenen die zij nodig achten, door opgelegde regels van zorgverzekeraars. Reumapatiënten vrezen niet genoeg behandelingen te krijgen bij hun fysiotherpeut, ookal zijn zij wel aanvullend verzekerd voor meer sessies. Echter blijft door de geheimhoudingsplicht onduidelijk hoeveel zorg uiteindelijk geleverd mag worden bij een specifieke zorgverlener. Dit meldt Telegraaf.

Door afspraken tussen zorgverleners en zorgverzekeraars komt het voor dat het aantal behandelingen verlaagd wordt, of dat patiënten niet de beste medicijnen krijgen door het preferentiebeleid. Belangenorganisaties van reumapatiënten vrezen dat de fysiotherapie die veel patiënten nodig hebben, in het gedrang komt. “Negen op de tien reumapatiënten hebben een aanvullende verzekering afgesloten om voldoende fysiotherapeutische zorg te kunnen krijgen”, zegt manager patiëntenbelangen bij het Reumafonds Sija de Jong.

Patiënten denken zich goed te verzekeren voor de zorg die zij nodig hebben, maar kunnen wel eens van een koude kermis thuiskomen. Als hun fysiotherapeut volgens de voorwaarden van de zorgverzekeraar minder behandelingen mag geven dan waar de patiënt zich voor heeft verzekerd, kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen voor de ruim twee miljoen reumapatiënten in Nederland.

De Consumentenbond noemt het onacceptabel en vindt dat consumenten misleid worden. “Aanvullende polissen gaan uit van dertig behandeling, maar volgens het werkcontract mag soms maar de helft geleverd worden.” De voorwaarden van zorgverzekeraars blijven veelal onduidelijk door de geheimhoudingsplicht in het contract van de zorgverlener. Hierdoor weet de patiënt pas hoeveel zorg hij of zij kan krijgen als het opgelegde plafond uit de voorwaarden is bereikt. 

Benieuwd naar de zorgpremies van volgend jaar? Lees er meer over in ons overzicht

Door: Redactie Nationale Zorggids