Normal_drugs_pillen_medicatie_medicijenn

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) heeft middels een brief aan het Zorginstituut Nederland laten weten dat vitamines, mineralen en paracetamol in het basispakket moeten blijven. Enige tijd geleden werd geadviseerd om die geneesmiddelen te schrappen, aangezien deze ook gewoon bij de drogisterij te koop zijn. Echter vreest de VIG voor meer medische kosten als gevolg van onjuist gebruik van de zelfzorgmiddelen. Dit meldt Skipr. 

Patiënten dreigen volgend jaar zelf de kosten te moeten dragen voor de voedingssupplementen en hoge dosering paracetamol. De kosten liggen hiervoor ongeveer op honderd euro per patiënt. Het gaat om geneesmiddelen die bewezen (kosten)effectief en medisch noodzakelijk zijn. Door de patiënt de middelen zelf te laten aanschaffen, is er ook geen toezicht meer op de therapietrouw, juiste dosering en interacties met andere middelen.

Hoewel het schrappen van de medicijnen in eerste instantie een besparing van zo’n 120 miljoen euro kan opleveren, zullen de zorgkosten uiteindelijk stijgen door onjuist gebruik. Volgens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zullen er meer fracturen, invaliditeit, ziekenhuisopnames en ziektelast voorkomen wanneer de middelen uit het basispakket verdwijnen.

De vereniging vindt het pakketadvies van het Zorginstituut Nederlands daarom geen goed idee. Als men kijkt naar de geneesmiddelen van minder dan honderd euro per jaar, zullen er meer medisch noodzakelijke medicijnen uit de basisverzekering verdwijnen. Hieronder vallen onder andere cardiovasculaire middelen, schildkliermedicijnen en ontstekingsremmers. “Dit is een ontwikkeling die nadelig is voor patiënten en per saldo voor de gehele gezondheidszorg meer geld kost dan oplevert.”

Door: Redactie Nationale Zorggids