Logo_consumentenbond_logo

De Consumentenbond maakt verzekerden ten onrechte bang, vindt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Volgens de Consumentenbond hebben de zorgverzekeraars hun verzekerden niet tijdig geïnformeerd over de vergoede zorg. ZN stelt echter dat alle zorgverzekeraars voor 19 november hun premie, polisvoorwaarden en gecontracteerde zorg hebben bekendgemaakt. Dat meldt ZN.

Vorige week kondigde de Consumentenbond aan actie te ondernemen tegen zorgverzekeraars, omdat ze er niet in zouden zijn geslaagd om hun verzekerden tijdig te informeren. De organisatie wil dat de opzeggings- en aanmeldingstermijn voor de verzekeringen dit jaar wordt verlengd. Ook wil de bond dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) regelt dat verzekeraars en zorgaanbieders de contractering voortaan medio november hebben afgerond. De organisatie onderzoekt of er juridische stappen kunnen en moeten worden gezet.

“De afgelopen jaren is het contracteren van zorg altijd voor 1 januari afgerond. Dat zorgverzekeraars nog niet alle contracten hebben afgesloten, wijkt niet af van voorgaande jaren, omdat de contracten soms wachten op ondertekening door de zorgverlener of zorginstelling”, zegt ZN. Volgens de belangenorganisatie voor verzekeraars heeft de Consumentenbond foutieve informatie op de website staan over sommige zorgverzekeraars. ZN adviseert verzekerden om naar de website van de zorgverzekeraars tegen alvorens de website van de Consumentenbond te bezoeken. Op de website van de verzekeraars zelf staat alle informatie over de gecontracteerde zorg.

De Consumentenbond zou bovendien beter moeten weten, vinden de zorgverzekeraars. Sinds enkele jaren vergelijkt en verkoopt de bond zorgverzekeringen. Juist daarom zou het goed geïnformeerd moeten zijn over het contracteringsproces. ZN verwacht dat de resterende contracten in de komende weken ondertekend worden en dat alles uiterlijk 1 januari binnen is. Vervolgens hebben verzekerden nog tot 1  februari de tijd om een nieuwe polis te kiezen (overstappen naar een andere zorgverzekeraar is dan niet meer mogelijk). 

Door: Redactie Nationale Zorggids