Normal_cannabisolie

De cannabisolie voor de zwaar gehandicapte Deveny Janssen wordt toch vergoed. Het vier maanden oude meisje ligt nu nog in het ziekenhuis in Maastricht en krijgt daar de medicatie die ze nodig heeft. Maar de cannabisolie heeft ze thuis ook nodig. Doordat zorgverzekeraar VGZ het medicijn in principe niet vergoed, had meisje bijna niet naar huis gekund deze week. Eergisteren liet de zorgverzekeraar weten de olie bij wijze van uitzondering te vergoeden. Dat meldt RTL Nieuws.

Door een zeldzame genmutatie is het meisje van vier maanden ernstig gehandicapt. Ze kan niet goed slikken en krijgt daarom een permanente sonde, ze zal nooit kunnen lopen en ze heeft zware epilepsie. Om dit onder controle te houden krijgt ze cannabisolie, een medicijn dat niet in het basispakket zit. Haar ouders zouden hiervoor maandelijks 280 euro moeten betalen. Maar met iedere kilogram die het meisje aankomt, gaat de dosering – en daarmee de prijs – omhoog.

Om dit te kunnen betalen startte een vriendin van de ouders een crowdfundingsactie. Ook doneerde PSV een t-shirt en krijgt de situatie veel media-aandacht. Deze week belde zorgverzekeraar VGZ om te vertellen dat ze gebeld waren door een tv-programma. “Ons verhaal was gestrand bij de klantenservice, zeiden ze, niet bij de goede afdeling. Of we nog extra gegevens konden geven”, vertellen de Janssens aan RTL Nieuws.

VGZ laat weten dat de overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Cannabisolie valt niet onder het basispakket en wordt niet vergoed. VGZ zegt de familie niet goed te hebben geïnformeerd en betreurt de situatie. Maar de zorgverzekeraar heeft besloten eenmalig van de regels af te wijken en de cannabisolie te vergoeden, waardoor het jonge meisje toch naar huis kan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids