Logo_kngf-fysio-logo

Van alle mensen die kiezen voor een aanvullende zorgverzekering, doet 55 procent dit vanwege dekking voor fysiotherapie. Het Koninklijke Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft vier polissen van aanvullende verzekeringen geselecteerd die voor fysiotherapiepatiënten voldoende dekking geven. Het gaat om specifieke polissen van IZZ, Stad Holland, DSW en InTwente. Dit meldt KNGF.

Dit jaar selecteerden zij, op basis van fysiotherapeutische behandelingen, vier polissen die leveren wat zij beloven, omdat de andere polissen een behandelindex of -gemiddelde hanteren waar fysiotherapeuten die meer behandelen op afgerekend kunnen worden. Polissen waarbij een fysiotherapeut gedwongen wordt om minder te behandelen, kan de KNGF niet positief aanbevelen. KNGF is in overleg met zorgverzekeraars om tot een oplossing voor de deze ongewenste behandelindex te komen. Het KNGF moet helaas vaststellen dat het aantal aan te bevelen polissen niet alleen gering is, maar dat ook de prijs voor de polissen voor sommige patiënten wellicht te hoog is.

Jaarlijks doen zo'n 3 miljoen mensen een beroep op fysiotherapie. De informatieverstrekking over (aanvullende) verzekeringen is niet altijd duidelijk en volledig. KNGF streeft naar toegankelijke fysiotherapie voor iedereen en meer transparantie in verzekeringsvoorwaarden en polissen. De kosten van fysiotherapie in 2017, vragen en antwoorden over verzekeringen en eigen risico, informatie over behandelindex én de lijst met aanbevolen polissen zijn de vinden op www.defysiotherapeut.com. Zo kan men beter geïnformeerd, dus bewuster, een keuze maken.

De belangrijkste tip bij het afsluiten van een aanvullende polis is goed vergelijken. Daarbij zijn verschillende vragen van belang; kan men zelf zijn/haar fysiotherapeut kiezen? Geldt deze keuzevrijheid ook bij bepaalde aandoeningen? En onder welke eventuele voorwaarden? Wordt er gevraagd naar machtigingen om, ná een aantal behandelingen, verder te mogen behandelen? En levert de zorgverzekeraar wat de polis beloofd?

Door: Redactie Nationale Zorggids