Logo_zilverenkruis_achmea_zorgverzekering

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis publiceert een deel van de tarieven voor ziekenhuisbehandelingen. Het gaat om de prijzen voor bloedonderzoek, echo, MRI, CT-scan en röntgen. Op de website van de verzekeraar is een prijszoeker geplaatst waar verzekerden de prijs van een behandeling kunnen opzoeken. Dat meldt Zilveren Kruis.

De gepubliceerde behandelingen vallen veelal onder het eigen risico. Ongeveer 1,4 miljoen verzekerden van Zilveren Kruis krijgen te maken met behandelingen als bloedonderzoek, scans of echo’s, waarvan 480.000 hun eigen risico niet vol maken. De kosten voor deze behandelingen voelen de verzekerden in hun portemonnee.

In de gepubliceerde prijszoeker kunnen klanten hun postcode invullen. Vervolgens zien verzekerden direct waar ze in de buurt terechtkunnen tegen welke kosten. “Zo weten ze direct waar ze aan toe zijn, krijgen ze grip op de kosten die ze zelf betalen”, zegt Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop. Verzekerden kunnen met de prijszoeker ook de tarieven tussen zorgaanbieders vergelijken. Bovendien is er achteraf minder kans op onduidelijkheid, omdat de factuur gecontroleerd kan worden.

De prijszoeker wordt pas later uitgebreid met andere ziekenhuisbehandelingen. De zorgverzekeraar heeft ervoor gekozen om nog geen ingewikkelde prijzen te publiceren waarvoor klanten een behandelcode nodig hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids