Normal_pil_medicijnen

Zowel verzekeraars als ziekenhuizen spannen zich in de kosten in toom te houden en dure medicijnen toegankelijk te houden. De patiënten die dure medicijnen nodig hebben krijgen die ook. De totale uitgave voor dure geneesmiddelen is iets gestegen. De stijging komt vooral door de kosten van nieuwe geneesmiddelen en door meer  patiënten. Dat blijkt uit de tweede monitor 'Contractering geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg' van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zo meldt de zorgautoriteit.

Zorgaanbieders kunnen meer kortingen bedingen dan voorheen en werken bij de inkoop samen met andere zorgaanbieders. Ook zetten zij zich actief in om goedkopere, maar gelijkwaardige geneesmiddelen voor te schrijven. In 2015 zijn de uitgaven aan de groep geneesmiddelen waar concurrentie voor bestaat dan ook gedaald met 3,1 procent ten opzichte van 2014.

Wel ervaart 70 procent van de zorgaanbieders financiële knelpunten; de belangrijkste redenen daarvoor zijn dat de verkoopprijs van het geneesmiddel aan de verzekeraar lager is dan voorheen, en dat zorgverzekeraars geneesmiddelen niet of minder inkopen, terwijl het ziekenhuis een patiënt wel met dat geneesmiddel wil behandelen. In sommige gevallen betalen zorginstellingen de dure medicijnen voor patiënten uit andere opbrengsten, omdat de zorgverzekeraar die niet bij de instelling heeft ingekocht, of dat het budget is bereikt.

Een kleine 30 procent van de ziekenhuizen heeft aangegeven te wachten met het inzetten van nieuwe geneesmiddelen, totdat zij met de zorgverzekeraars een akkoord hebben bereikt over de vergoeding van het geneesmiddel. Het is niet duidelijk hoe lang deze wachttijd bedraagt.

Uit deze monitor blijkt dat de veldpartijen in de medisch specialistische zorg breed inzetten op het borgen van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen. Tegelijkertijd is duidelijk dat de druk op de betaalbaarheid en toegankelijkheid nog bestaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids