Normal_beugel

Door een wijziging in de aanvullende verzekering van De Friesland Zorgverzekeraar was het vorige week bij Friese orthodontisten razend druk. Kinderen die voor 1 december een beugel geadviseerd kregen en bovendien een röntgenfoto en gipsafdruk lieten maken, krijgen het gehele traject nog vergoed van hun zorgverzekeraar. De kosten voor een beugel komen neer op ruim tweeduizend euro. Dit meldt NRC. 

Veel ouders wilden nog aanspraak maken op de vergoeding voor een beugel voor hun kind. Het was daarom zo druk bij Friese orthodontisten, dat sommigen zelfs twee zaterdagen open waren om iedereen te kunnen helpen. De Friesland heeft veel klanten in Friesland, wat zorgde voor een recorddrukte bij orthodontiepraktijken in de provincie.

De aanvullende verzekering AV Extra van de zorgverzekeraar kostte voorheen 20 euro per maand en vergoedde daarmee tot ongeveer 80 procent van de kosten van de beugel. Wie nu een beugel wil verzekeren, moet daarvoor het dubbele per maand gaan betalen. De zorgverzekeraar lijdt fors verlies op de aanvullende verzekeringen, zo meldt Gerrie Riemersma van De Friesland. “Stijgende kosten voor orthodontie spelen daarin een belangrijke rol.”

Toch zou het verhogen van de premie voor de aanvullende verzekering er toe kunnen leiden dat niet iedereen meer een beugel voor zijn kind kan betalen. Christo Boxum, orthodontist en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, stelt dat een beugel beslist geen luxeproduct is en dat beugeldragers bovendien langer een gezond gebit houden.

Een grote groep Friezen wordt door de wijziging getroffen. De Friesland kent veel loyale klanten in Friesland die straks alleen nog via een duurdere aanvullende verzekering een beugel vergoed krijgen. Veel mensen durven volgens Boxum niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit komt vooral omdat ze nu weten wat ze krijgen en ze niet altijd begrijpen hoe een overstap precies werkt.

Door: Redactie Nationale Zorggids