Logo_logo_nationaal_zorgfonds

Vorige week is de onderbouwing voor het Nationaal Zorgfonds gepubliceerd. Hierin staat dat het fonds tot bijna vijf miljard euro kan besparen. Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van de SP en wordt ondersteund door onder andere de Partij voor de Dieren, 50PLUS, FNV Senioren, FNV Zorg en Welzijn en Omroep Max. Dat meldt Zorgvisie. 

Hoewel de kosten voor het opzetten van een Nationaal Zorgfonds naar verwachting zo’n 100 miljoen euro zijn, levert het ook veel besparingen op, zo staat er in de onderbouwing. Volgens de initiatiefnemers hebben de zorgverzekeraars ongeveer 11 miljard euro aan reserves. Het opzetten van het fonds kan hieruit betaald worden. Ook stellen de initiatiefnemers dat het schrappen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), CZ, Menzis en VGZ 996 miljoen euro bespaart. Het schrappen van de kleine zorgverzekeraars scheelt nog eens 133 miljoen euro.

Volgens de berekeningen van de SP bespaart minder bureaucratie nog eens 2,25 miljard euro. Tel daar de besparingen van de capaciteitsplanning en de procesoptimalisatie bij op en dan wordt er bijna 5 miljard euro minder uitgegeven.

Het plan is om de rol van de zorgverzekeraars over te nemen en het Zorgfonds als aparte Rijksdienst-entititeit op te nemen. Het basispakket, zoals door de politiek wordt vastgesteld, wordt gedekt. “De voorcalculatie van het budget vindt plaats op basis van zorgbehoefte binnen een bepaalde regio met zijn eigen zorgfonds. Deze regionale zorgfondsen worden vormgegeven via stichtingen met alle zorgaanbieders, patiëntenverenigingen en gemeenten als leden”, zo staat in de onderbouwing. Zorgverzekeraars mogen geen concurrentie meer voeren en overstappen tussen polissen is met het Nationaal Zorgfonds niet meer mogelijk. Er komt één uniforme polis. 

Door: Redactie Nationale Zorggids