Normal_geld_medicijnen_medicatie

Farmaceutische bedrijven willen de besparingen van de goedkope veelgebruikte medicijnen van de huisarts gebruiken om nieuwe, dure geneesmiddelen tegen kanker te financieren. Hier zien de zorgverzekeraars echter niets in. Zij vinden dat de farmaceutische industrie de prijs voor geneesmiddelen moeten verlagen. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD). 

Zo vinden Menzis en VGZ dat besparingen bij de huisarts niet gebruikt moeten worden voor het bekostigen van geneesmiddelen, blijkt uit een rondgang van het FD. “De kosten van de dure geneesmiddelen moeten omlaag en farmabedrijven moeten ook stoppen met het aanraden van medicijnen die volgens artsen niets toevoegen”, zegt een woordvoerder van VGZ.

VGZ benadrukt dat het bespaarde geld niet bij de zorgverzekeraar terechtkomt, maar bij de verzekerde. De besparingen worden teruggegeven via de zorgpremie.

Volgens de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is het een misvatting dat farmaceutische bedrijven enkel meer geld willen voor dure medicijnen. De vereniging richt zich op het gezond maken van mensen, stelt VIG-directeur Gerard Schouw. 

Door: Redactie Nationale Zorggids