Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Honderdduizenden Nederlandse werknemers denken ten onrechte dat ze het beste af zijn met een collectieve zorgverzekering van hun werkgever. Deze mensen betalen ieder jaar tot ruim 150 euro per pesoon te veel aan premie, met name voor overbodige vergoedingen. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat ze in veel gevallen voordeliger uit zijn met een individuele polis op maat. In een reactie op het onderzoek zegt minister Schippers dat ze wil stoppen met de collectieven als ze inhoudelijk niet beter worden. Dat meldt Pricewise.

Vergelijkingssite Pricewise.nl heeft de laatste maanden diepgaand onderzoek verricht naar 53 van de grootste werkgeverscollectieven, waaronder ook die van vakbonden en het midden- en kleinbedrijf. Aanleiding zijn de vele telefoontjes met vragen over collectieve zorgverzekeringen, die Pricewise tijdens het vorige overstapseizoen kreeg. In Nederland zijn 6,2 miljoen mensen aangesloten bij een collectief. Dat is ongeveer de helft van de betalende verzekerden.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat verzekerden vaak heel lang in een collectieve blijven zitten, omdat ze er veelal van overtuigd zijn dat ze nergens beter terecht kunnen. In ruim de helft van de gevallen krijgen mensen met een collectieve verzekering niet een polis op maat. Sommige werkgeverscollectieven beschikken over veel extra vergoedingen, zoals: kraamzorg, alternatieve geneeswijzen, reisvaccinaties, brillen/lenzen, anticonceptie, voedingsadvies en fysiofitheidsscan. Maar deze zijn voor veel verzekerden niet relevant, hoewel het lijkt alsof ze veel krijgen. En ze betalen er wel voor.

Wie voldoende denkt te hebben aan een basisverzekering is meestal duur uit bij een werkgeverscollectief. Op vergelijkingssites zijn veel goedkopere alternatieven beschikbaar. Van de 44 collectieven die een naturabasisverzekering hebben, zijn er slechts drie goedkoper dan de goedkoopste individuele naturabasisverzekering met minstens 65 procent keuzevrijheid, die Pricewise vond. Sommige collectieve polissen hebben weinig extra kwaliteit of inhoud te bieden ten opzichte van de polissen die vrij verkrijgbaar zijn, behalve de uiteenlopende kortingen op de basis- en aanvullende verzekering. De korting weegt meestal niet op tegen de kosten van de uitgebreide verzekeringen.

In een reactie op het Pricewise-onderzoek dreigt minister Edith Schippers van Volksgezondheid een einde te maken aan de collectieve zorgverzekeringen van werkgevers. De meeste hebben volgens haar ‘veel te weinig toegevoegde waarde’. Twee derde van de 64.000 collectieven biedt niets bijzonders en is gelijk aan de standaardpolis. “Alleen met een ander strikje eromheen. Dat is niet transparant en maakt vergelijken heel lastig,” aldus Schippers. 

Wilt u weten welke zorgverzekering het beste bij u past? Via de Nationale Zorggids en Pricewise kunt u kijken, vergelijken en overstappen. Iedere overstapper krijgt eenmalig 15 euro terug. Klik hier voor meer informatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids