Normal_geld_medicijnen_medicatie

Het Zorginstituut Nederland heeft minister Schippers van Volksgezondheid geadviseerd het longkankermiddel Pembrolizumab nog niet te vergoeden in het basispakket van zorgverzekeraars. De hoge kosten van het middel en de lage kosteneffectiviteit zijn reden om eerst verder te onderhandelen over de prijs van het medicijn. Dit meldt Skipr. 

Door Pembrolizumab te vergoeden, komt het zorgbudget in de knel. Daarom zouden eerst prijsonderhandelingen moeten plaatsvinden, stelt het Zorginstituut. Het middel kan per jaar tussen de 46 en 86 miljoen euro gaan kosten. Omdat de kosteneffectiviteit “zeer ongunstig” is, wordt het medicijn nu in een zogeheten sluis gezet. Hierdoor kan het middel niet automatisch instromen in het verzekerde pakket en is er tijd voor verdere onderhandelingen.

Het longkankermedicijn moet het middel nivolumab deels gaan vervangen. Dat geneesmiddel werd al goedkoper door onderhandelingen. Het Zorginstituut hoopt nu hetzelfde te bereiken met het nieuwere middel Pembrolizumab. Pas als het Zorginstituut een positieve beoordeling voor het medicijn geeft, kan het instromen in het basispakket.

Door: Redactie Nationale Zorggids