Normal_euro_geld_betalen__4_

Niet alleen is de nieuwe regeling voor de eigen bijdrage van patiënten die een gebitsprothese nodig hebben omslachtig en onduidelijk, ook maakt het protheses voor sommige patiënten onevenredig duur. Bovendien is de nieuwe regeling ook duur voor zorgverleners en hebben ze extra administratieve lasten. Bart Kerdijk, voorzitter van de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) begrijpt niet waarom het ministerie van Volksgezondheid de regeling doorzet. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben hierover hun ongenoegen geuit. ONT heeft voor patiënten een meldpunt ingericht. Dat meldt de organisatie. 

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft eerder dit jaar aangegeven dat er een aanpassing komt van de eigen bijdrage voor een implantaatgedragen gebitsprothese. De regeling die vervolgens door de NZa is gemaakt stuit echter op weerstand in het veld. Voor een prothese op implantaten in de bovenkaak is de eigen bijdrage voortaan 8 procent en in de onderkaak 10 procent van de kosten. Omdat er soms ook een combinatie voorkomt van een implantaatgedragen prothese en een conventionele prothese is daarvoor een extra percentage van 17 procent geïntroduceerd. Dat komt naast de eigen bijdrage van 25 procent van de kosten voor een normale gebitsprothese. Voor reparaties en rebasingen van gebitsprothesen is dat nog eens 10 procent.

Kerdijk: “Wij begrijpen de maatregel op zich wel want tot nu toe was de eigen bijdrage op een duurdere implantaatgedragen prothese voor de patiënt een stuk lager dan een conventionele prothese en dat was een verkeerde prikkel. Maar een complexe implantaatgedragen prothese die voor de patiënt na indicatie echt noodzakelijk is en waar geen alternatief voor is, wordt voor de patiënt onevenredig veel duurder en dus voor mensen met een beperkt inkomen onbereikbaar. Bovendien is met al die verschillende percentages niet meer uit te leggen aan de patiënt wat die nu in het ene of andere geval zelf moet betalen. Want dit komt nog eens naast het eigen risico. Dat is volstrekt onduidelijk voor de patiënt en pakt in zijn nadeel uit. Om die reden pleitten wij voor een vaste eigen bijdrage.”

De ONT heeft haar kritiek samen met de ANT (Associatie Nederlandse Tandartsen), KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der tandheelkunde) en Zorgverzekeraars Nederland naar voren gebracht bij het ministerie van Volksgezondheid, maar vond hierbij geen gehoor. Om die reden zal de ONT een campagne starten om de klachten van patiënten over de eigen bijdragenregeling te verzamelen en te bundelen tot een zwartboek. Meldingen kunnen worden gedaan via meldpunteigenbijdragen@kunstgebit.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids