Normal_manager_leidinggeven_zakelijk_man_bedrijfsleven_

Mannen durven vaker een gokje te nemen met hun zorgverzekering dan vrouwen: ze sluiten minder aanvullende polissen af en kiezen veel vaker voor een maximaal eigen risico van 885 euro. Dit concludeert vergelijkingssite Pricewise.nl op basis van eigen data van 2015 en het lopende overstapseizoen 2016, zo meldt de vergelijkingssite.

Van de mannen koos vorig jaar 28 procent voor 885 euro eigen risico, van de vrouwen 17 procent.Het lijkt erop dat die percentages deze keer veel lager uitpakken. Tot nog toe koos slechts 20 procent van de mannen voor het maximaal eigen risico en 14 procent van de vrouwen. Vrouwen kozen naast hun verplichte basisverzekering vorig jaar meer aanvullende verzekeringen dan mannen. Mannen sloten gemiddeld 1,6 extra dekkingen af, tegen vrouwen gemiddeld 1,9.

Het verschil onder extra vergoedingen is het grootst bij alternatieve geneeswijzen. Die module werd door 8 procent van de mannelijke klanten afgesloten en twee keer meer door vrouwelijke klanten. Onder andere dekkingen is het onderscheid minder substantieel. Bijvoorbeeld bij tandarts, bij fysiotherapie en bij brillen of contactlenzen. Alleen (extra) medische hulp buitenland werd meer door mannen aangevinkt: 25 tegen 20 procent. 

In de leeftijd van 65-plus zijn tandartsverzekeringen impopulair. Gemeten over alle leeftijdscategorieën is de tandartspolis niettemin met afstand de populairste aanvullende verzekering. En met name die met een vergoeding van 250 euro per jaar met 100 procent dekking. Hoewel de tandartsdekking te boek staat als een sigaar uit eigen doos sloot toch ruim 60 procent van de klanten er eentje af. Op de tweede plek prijkt met afgerond 47 procent extra fysiotherapie. Medische hulp in het buitenland sluit met bijna 23 procent de top drie van populairste aanvullende verzekeringen af.

Volgens berekeningen van Pricewise heeft de Nederlander gemiddeld 1,71 aanvullende zorgverzekeringen. De provincie Limburg staan aan kop met 1,84 aanvullende verzekeringen, gevolgd door Flevoland en Overijssel. Groningen staat onderaan met 1,55 aanvullende verzekeringen per bewoner.

Door: Redactie Nationale Zorggids