Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Dat een collectieve zorgverzekering voor minima soms duurder is dan een normale zorgverzekering was al bekend. Toch bieden steeds meer gemeenten deze vorm van ondersteuning aan minima. In Almere is hierover een discussie ontstaan, want de collectieve zorgverzekering van Menzis is 16 euro per maand duurder dan de basisverzekering van dezelfde zorgverzekeraar. Dat meldt RTL Nieuws.

De PvdA-fractie van Almere heeft schriftelijk vragen gesteld over de collectieve zorgverzekering die de gemeente biedt. Fractievoorzitter Jerzy Soetekouw vindt het grote verschil tussen de collectieve verzekering van Menzis en de normale verzekering onbegrijpelijk. Minima zijn hierdoor op jaarbasis bijna 200 euro extra kwijt. “Bij een zorgverzekering speciaal voor minima moet je de kosten zo laag mogelijk houden”, zegt hij. Hij vraagt zich bovendien af waarom gezonde mensen een aanvullende zorgverzekering moeten nemen bij de collectieve polis.

Een collectieve zorgverzekering biedt meer dekking dan een basispolis van zorgverzekeraars. Maar deze uitgebreide dekking wordt lang niet door iedereen gebruikt. Het probleem voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum is dat zorgverzekeraars ze kunnen weigeren. Ze hebben namelijk vaker zorg nodig en hebben soms een betalingsachterstand of zijn zelfs aangemerkt als wanbetaler. Via een collectieve zorgverzekering kunnen minima niet geweigerd worden voor een aanvullende verzekering. En omdat minima veelal kwetsbaarder zijn op financieel en fysiek vlak, bieden gemeenten een uitgebreider pakket. Zo wordt zorgmijding tegengegaan.

De gemeente Almere had in 2016 ruim drieduizend minima die gebruikmaakten van de gemeentelijke zorgverzekering. “Deze collectieve polis is voor mensen met veel zorgkosten en een laag inkomen, zodat zij een pakket krijgen met een brede dekking waar geen financiële verrassingen inzitten”, zegt wethouder Froukje de Jonge uit Almere. Ze benadrukt dat het iedereen vrijstaat om zelf een andere verzekering te kiezen. Komend jaar gaat ze bekijken of er meerdere gemeentelijke polissen moeten komen, zodat er meer maatwerk geleverd kan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids