Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Het kiezen van een zorgverzekering staat bij de meeste jongeren die 18 worden niet hoog op de agenda. Gemakshalve doen ze vaak niets. Ze staan er niet bij stil dat ze hierdoor een te dure verzekering afsluiten of juist te veel risico lopen. Dit blijkt uit een peiling van Zorgverzekeringslijn.nl en uit geluiden die zij krijgt tijdens gastlessen op mbo-scholen, zo meldt de Zorgverzekeringslijn. 

Uit een peiling van Zorgverzekeringslijn.nl onder mbo-leerlingen blijkt dat meer dan de helft van de jongeren die 18 jaar worden bij de zorgverzekering van hun ouders blijft. Yasin Kiliç, gastdocent bij Zorgverzekeringslijn.nl, komt regelmatig tot de ontdekking dat leerlingen niet weten wat voor zorgverzekering zij hebben. ‘’Slechts een minderheid kiest zelf een eigen zorgverzekering, jongeren weten vaak niet waarvoor zij wel of niet verzekerd zijn. Dit kan leiden tot financiële gevolgen op het moment dat zij zorg nodig hebben’’, aldus Yasin Kiliç.

Tot hun 18e zijn kinderen gratis meeverzekerd met hun ouders. Als ze 18 worden, zijn jongeren premieplichtig en kunnen ze een eigen zorgverzekering afsluiten. Doen ze niets, dan houden ze dezelfde polis als hun ouders. Ouders blijven dan ook verantwoordelijk voor het betalen van de premie en het eigen risico voor hun zoon of dochter. De gemakzucht van jongeren kan leiden tot onnodige kosten voor aanvullende verzekeringen die niet nodig zijn.

Naast de kans dat jongeren te veel betalen voor hun zorgverzekering, lopen ze mogelijk een financieel risico. Zij hebben namelijk hetzelfde eigen risico als hun ouders als zij dezelfde verzekering houden. Als volwassene met een goede baan en spaargeld kun je misschien makkelijk het maximaal eigen risico van 885 euro betalen. Maar als je net 18 bent en het moet doen met studiefinanciering, dan wordt dat lastig.

Voor jongeren is deze periode een uitgelezen moment om zich te verdiepen in hun eigen zorgverzekering en alsnog een bewuste keuze te maken. Het afsluiten van een nieuwe verzekering kan zelfs tot 31 januari 2017, als de oude zorgverzekering maar is opgezegd voor 31 december 2016. 

Door: Redactie Nationale Zorggids