Normal_medicijnen_apotheek_medisch_gezondheid_patient_henk_2841

Op basis van cijfers uit 2014-2016 concludeert Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) dat er jaarlijks in december een run op medicijnen ontstaat. Dit heeft met name te maken met het eigen risico. Mensen die in december hun eigen risico hebben verbruikt, hoeven niet meer te betalen voor extra medicijnen. Zodra zij in januari weer naar de apotheek moeten, gaat dat van het nieuwe eigen risico af. Indien er een belangrijke wijziging in het basispakket is, speelt dat ook een rol in het hamstergedrag, zo blijkt uit de cijfers. Dat meldt de stichting.

Jaarlijks geven apotheken in december 20 procent meer medicijnen af dan in de andere elf maanden. Vooral antistollingsmiddelen en medicinale shampoos zijn in december extra populair. In de laatste maand van het jaar wordt daarvan 50 tot 60 procent meer uitgereikt.

Volgens SFK is de populariteit van bepaalde medicatie ook afhankelijk van het seizoen. Zo zijn meer mensen gedurende de wintermaanden verkouden of ziek en halen ze vaker codeïne tegen de hoest, of antibiotica. 

Door: Redactie Nationale Zorggids