Normal_geld_medicijnen_medicatie

Bart Benraad is op 1 januari 2017 gestart bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) als programmamanager dure geneesmiddelen. De voormalig ziekenhuisapotheker wil dure geneesmiddelen beschikbaar maken en houden voor mensen die deze medicijnen nodig hebben. Benraad hoopt dit met intensieve samenwerking tussen ziekenhuizen, apothekers, medisch specialisten, zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid te bereiken. Dat meldt ZN.

In zijn tijd bij de Maartenskliniek zette Benraad een geheel nieuwe ziekenhuisapotheek, waarbinnen zich ook een poliklinische apotheek bevond. Daar kreeg hij te maken met dure geneesmiddelen en de inkoop ervan. “Ik heb mijn expertise rondom dure geneesmiddelen later kunnen gebruiken binnen het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers. Daar had ik de portefeuille geneesmiddelenmanagement”, zegt Benraad.

De ziekenhuiszorg is de afgelopen jaren duurder geworden, mede door de komst van duurdere geneesmiddelen. Patiënten moeten toegang blijven houden tot dure geneesmiddelen, en daarom zijn er maatregelen opgesteld door alle betrokken partijen in de medisch specialistische zorg. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars dienen er onder andere voor te zorgen dat de inkoop van dure geneesmiddelen wordt versterkt. De zorgverzekeraars zijn een samenwerking aangegaan om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Daaronder valt ook het programma dure geneesmiddelen, dat zich richt op de informatievoorziening van de verzekeraars omtrent dure geneesmiddelen. Hierdoor wordt de individuele inkoop verscherpt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids