Logo_santeon-logo

Het is voor het eerst in Nederland dat zorgverzekeraars en Santeon, een keten van zeven topklinische ziekenhuizen, afspraken hebben gemaakt over de kwaliteit van zorg die geleverd moet worden. In driejarige contracten wordt verder ingegaan op waardegedreven zorg, waarbij de uitkomsten voor de patiënt centraal staan. Dit meldt Skipr.

Het gaat voornamelijk om borstkankerzorg, waarover Santeon contracten heeft afgesloten met CZ, Menzis en Multizorg. Multizorg verzorgt de zorginkoop van a.s.r, Eno, Zorg en Zekerheid en ONVZ. Naast afspraken over de prijs en het volume van zorg, wordt nu ook gesproken over de kwaliteit van de zorg die de ziekenhuizen willen verlenen. Al sinds 2013 is waardegedreven zorg een belangrijke pijler voor Santeon. Ziekenhuizen nemen onderling behandelingen van elkaar over, als deze de beste uitkomsten voor de patiënt leveren.

“Onze jarenlange inzet om gezamenlijk de kwaliteit van zorg voor onze borstkankerpatiënten te verbeteren, is door deze verzekeraars beloond”, zegt Geranne Engwirda, portefeuillehouder verkoop van Santeon en lid van de raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “We zijn efficiënter gaan werken, leveren meer en meer maatwerk voor de patiënt en zien minder complicaties na een ingreep.”

Het contract tussen CZ, Menzis, Multizorg en de ziekenhuizen die bij Santeon aangesloten zijn, trad op 1 januari in werking. De looptijd voor de contracten is drie jaar. Hoewel gezamenlijk de kwaliteit van zorg in de contracten met de drie zorgverzekeraars vastgelegd is, kunnen overige afspraken wel van elkaar verschillen.

Door: Redactie Nationale Zorggids