Normal_contract_tekenen_overeenkomst

Zorgverzekeraars en de eerstelijns zorgaanbieders hebben samen de eerste uniforme afspraken gemaakt over de algemene bepalingen in de zorginkoopcontracten. Deze uniformering is voortgekomen uit de afspraken die zijn gemaakt in ‘Het Roer Gaat Om, een samenwerking tussen huisartsen, huisartsenorganisaties, zorgverzekeraars, toezichthouders en overheid waarin oplossingen worden aangedragen voor knelpunten in de huisartsenzorg. De eerste afspraken worden zeker gebruikt voor de zorginkoopcontracten voor 2018, en eventueel deels voor de contracten van 2017. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). 

De contractering voor 2018 moet met de nieuwe afspraken soepeler verlopen. In deze contracten worden bepaalde afspraken opgenomen over beschikbaarheid en bereikbaarheid, controle en fraudebestrijding en continuïteit van zorg. Zorgverzekeraars, huisartsen en andere eerstelijns zorgaanbieders hebben voldoende ruimte in de contracten om ook lokale of regionale afspraken vast te leggen.

Enkele aandachtspunten voor komend jaar zijn het declaratieproces, het controleproces en de verantwoording in de ketenzorg, zowel financieel als kwalitatief. Huisartsen en andere zorgaanbieders die ketenzorg aanbieden zien de nieuwe uniforme algemene bepalingen in de contracten van 2018. 

Door: Redactie Nationale Zorggids