Normal_bril

Hoewel minister Schippers van Volksgezondheid het niet vindt kunnen dat gehoorwinkels en opticiens de gegevens van verzekerden gebruiken om te bekijken of zij nog voldoende ruimte hebben voor eventuele aanvullende behandelingen, ziet zij het niet als haar taak om hiertegen op te treden. Dit laat Schippers weten in een brief aan de Tweede Kamer. PvdA-Kamerleden stelden haar hierover vragen, zo meldt Skipr.

Opticiens en gehoorwinkels kunnen via het landelijk communicatiepunt VECOZO gegevens opvragen van cliënten. Deze gegevens gebruiken ze vervolgens voor commerciële doeleinden. Ook kunnen zorgaanbieders door bepaalde software inzien wat de eigen bijdrage is of hoeveel ruimte een cliënt nog heeft in zijn verzekering. “Ik vind het de taak van zorgverzekeraars om zo nodig afspraken te maken met zorgaanbieders over het gebruik van dergelijke softwareprogramma’s. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders hebben de verantwoordelijkheid om bij de dragen aan de kwaliteit en doelmatigheid van ons zorgstelsel”, schrijft Schippers.

Ze benadrukt echter dat zorgaanbieders zich moeten laten leiden door de zorgbehoefte van de patiënt. Het aansporen van onnodige zorg noemt zij dan ook ongewenst, omdat het leidt tot hogere zorguitgaven en een stijging van de zorgpremie. Schippers wil dat de zorgverzekeraars in hun contracten aandacht besteden aan de manier waarop zij omgaan met zorgaanbieders met een commerciële insteek. Ook zorgverleners en de patiënt kunnen hun steentje bijdragen om onnodig zorggebruik tegen te gaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids