Logo_fnv_logo

De FNV is groot voorstander van de initiatiefwet van het CDA, de PvdA en de SP om het definitief onmogelijk te maken voor zorgverzekeraars om winst uit te keren. De meeste zorgverzekeraars doen dit al niet meer, maar het is nog niet vastgelegd in de wet. Hierdoor kan belangenverstrengeling optreden in het maken van afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Dit meldt FNV.

Han Busker, lid van het Dagelijks Bestuur van de FNV zegt over dit wetsvoorstel: “Geld voor zorg moet terechtkomen waar dit het hardst nodig is; bij de zorg zelf. Het belang van de mensen die zorg nodig hebben, moet altijd voorop staan en niet het belang van aandeelhouders of verzekeraars. Dit wetsvoorstel afwijzen geeft een verkeerd signaal af.” De Tweede Kamer buigt zich vandaag over dit voorstel.

De Zorgverzekeringswet is nu ruim tien jaar van kracht. De marktwerking in deze sector is te ver doorgeschoten. Andere belangen dan die van de zorggebruikers en zorgverleners, spelen veel te vaak een te grote rol met alle gevolgen van dien. Dit wordt er niet beter op als de belangen van aandeelhouders van invloed worden op de beslissingen van zorgverzekeraars.

Busker vervolgt: “Waar zorgverzekeraars geld overhouden, moet dat via de premiestelling terugvloeien naar de verzekerden. Zo gaat dit al tien jaar. Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben momenteel een rechtsvorm die het uitkeren van winst onmogelijk maakt. Dit wetsvoorstel moet dit definitief vastleggen, zodat geen partij er meer onderuit kan, want nogmaals; geld voor zorg moet naar zorg en nergens anders heen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids