Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Zorgverzekeraar CZ wil 4,75 miljoen euro besparen door 250 Haagse gezinnen met een schuld te helpen. Vandaag start de zorgverzekeraar met de pilot. CZ hoopt het aantal hulpverleners bij probleemgezinnen te verminderen en daardoor de zorgkosten drastisch te verlagen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Gezinnen met schulden kosten Nederland jaarlijks ongeveer een ton. Door hun schulden kampen ze vaak ook met andere problemen, waardoor er soms tot wel 25 verschillende hulpverleners nodig zijn voor één gezin. CZ, één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, start vandaag met een pilot om een groot deel van de hulpverleners overbodig te maken en daarmee de zorgkosten te verminderen. Te beginnen bij het uit de weg ruim van de schulden bij 250 gezinnen. 

“We vragen allereerst wat het gezin zelf wil. Het antwoord is bijna altijd hetzelfde: huisje, boompje, beestje. Zonder gezeik aan het hoofd. Dat gezeik is dan in veel gevallen een deurwaarder die geld eist”, zegt Eelke Blokker die namens Sociaal Hospitaal de pilot voor CZ uitvoert. Een optie voor deze gezinnen is bijvoorbeeld het overnemen van hun schulden. Zij moeten dan later het overgenomen bedrag terugbetalen. Tevens wordt van de gezinnen verwacht dat zij zelf actie komen, door bijvoorbeeld hun levensstijl aan te passen.

De proef die Sociaal Hospitaal uitvoert, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Niet alleen door CZ, maar ook de gemeente Den Haag en een externe accountant houden een oogje in het zeil. Als de proef in Den Haag succesvol blijkt, bekijkt CZ de de mogelijkheden in andere steden in Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids