Normal_normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

De administratieve lasten zijn een doorn in het oog in de zorg en het neemt veel kostbare tijd in beslag om aan alle regels te voldoen. Daarom pleit Edwin Brugman, directeur Kennismanagement & Netwerken bij VvAA dat de politiek zorgverzekeraars moet oproepen om de lastendruk te verminderen. VvAA is de ledenorganisatie voor medici, paramedici en studenten. De leden klagen al langer over de hoge administratieve lasten in de zorg. Dit meldt Skipr. 

“Iedere zorgverlener heeft met negen zorgverzekeraars te maken, met ook nog eens ontzettend verschillende polissen”, zegt Brugman. Hij stelt dat de politiek de mogelijkheid heeft om zorgverzekeraars tot de orde te roepen. Ook kunnen zij verlangen dat zij meer met elkaar samenwerken op het gebied van formulieren. De lastendruk kan hierdoor flink omlaag, waardoor er weer meer tijd komt voor het leveren van goede zorg. 

Hij is het niet eens met VVD-Kamerlid Arno Rutte, die tijdens het Nationaal Zorgdebat stelde dat het vooral aan de marktpartijen is om tot een oplossing te komen. Rutte denkt dat het aanpassen van de wet- en regelgeving alleen geen zin heeft. In datzelfde debat hebben de politieke partijen wel gezegd dat zij voor het verminderen van de administratieve lasten zijn. Dit was ook al een hot topic tijdens de vorige verkiezingen, waarna echter weinig actie werd ondernomen om de bureaucratie voor zorgverleners te verminderen.

Toch blijft Burgman van de VvAA positief over  de ontwikkelingen in de zorg. “Ik denk dat er nu wel een momentum is waardoor de politiek zich niet meer kan verschuilen achter de partijen in het veld.” Hij vindt dat het vertrouwen terug moet in de zorg en dat politieke partijen zich moeten houden aan hun voornemen om de marktwerking in de zorg terug te dringen.

Door: Redactie Nationale Zorggids