Normal_politiek_debat_tweede_kamer

Het verbod voor zorgverzekeraars om winst uit te keren aan aandeelhouders blijft ook na 1 januari 2018 in stand. De PvdA, SP en CDA dienden onlangs een wetsvoorstel in om het verbod te verlengen. Zij vinden dat de winsten bedoeld zijn voor zorg en lagere zorgpremies. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde hier gisteren mee in. Dat meldt Skipr.

De VDD blijft tegen het verbod. Kamerlid Arno Rutte vindt dat de drie initiatiefnemers er ten onrechte vanuit gaan dat alle reserves van de zorgverzekeraars een resultaat zijn van de betaalde zorgpremies. De VVD denk tevens dat het verbod het eigendomsrecht ondermijnt.

Winsten zouden ook niet in de vorm van een lagere zorgpremie uitgekeerd mogen worden, vindt de partij. Hoewel zorgverzekeraars dit de afgelopen jaren wel deden, vermoedt de VVD dat het tij hierdoor keert en dat de premies juist omhoog gaan.

“Dit is een hele belangrijke stap. Na jarenlang meer marktwerking in de zorg zetten we nu de stap de andere kant op”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten over het succesvolle wetsvoorstel.

Door: Redactie Nationale Zorggids